Dierendag special! Over katten, honden en andere dieren

Vandaag is het 4 oktober en dat betekent maar 1 ding: DIERENDAG! Met mijn werk (MBO docent dierenartsassistent) en alle dieren thuis, kan ik dit natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik bijna ieder jaar dierendag ofwel vergeet ofwel bewust niks mee doe. MAAR, dit jaar is anders! Ik zal de diertjes eens goed in het zonnetje leggen! Te beginnen met dit blogbericht speciaal gewijd aan mijn beestenbende en liefde voor dieren.

Momenteel heb ik thuis 2 katten (Billy en Babette) en 1 hond (Koura). Dat valt dus best mee. En ja oké, komend weekend komen er visjes bij.

Hond, kat of misschien wel een vis?

Ik merk dat als je het over huisdieren hebt, vaak de vraag voorbij komt of je meer een honden- of kattenpersoon bent. En aangezien ik beide diersoorten in huis heb, is dit voor mij een ingewikkelde loyaliteitsvraag (het antwoord is trouwens katten, mond dicht tegen Koura!). Maar wat is nou eigenlijk het grote verschil tussen honden en katten (en konijnen, kippen, vissen, …). Wat maakt welk huisdier het beste bij je past?

Nou eigenlijk tellen heel veel factoren hier in mee. Maar de belangrijkste praktische afwegingen zijn: tijd, ruimte en geld. Hoeveel tijd wil je besteden aan/doorbrengen met je huisdier, hoeveel ruimte heb je in en om je huis en hoeveel geld heb en wil je er aan besteden.

Tijd, ruimte en geld

Heb je van deze 3 dingen allemaal weinig: kies dan voor kleine, makkelijk te onderhouden dieren. Zoals: vissen of hamster. Hoe meer je van het één hebt of wilt besteden aan huisdieren hoe meer keus je hebt. Heb je redelijk veel tijd of wil je er veel tijd voor vrij maken, heb je meer dan genoeg ruimte en geld. Dan gaat er een wereld voor je open! Van hond en kat tot paard, niks is dan te gek.

Hier tussen in ligt dan natuurlijk een heel groot gebied. Weinig ruimte, wel de tijd en wil je wel aandacht aan en van de dieren? Kies ratjes! Wil en kun je wat meer besteden, heb je een tuin (groot of klein) en woon je niet aan een drukke weg? Neem een kat!

Het landelijk informatiecentrum voor gezelschapsdieren (LICG) heeft speciaal voor het maken van deze keuze de huisdierentest ontwikkeld: Huisdierentest. Maar je mag natuurlijk ook altijd mij bellen of mailen als je erover zit te denken om een huisdier te nemen en advies wilt!

(Heb je jouw keuze gemaakt, download op de site van de LICG dan ook de huisdierbijsluiter voor dit dier!)

Waarom kies je voor een huisdier?

Maar voordat je helemaal hebt ontdekt welk dier je leuk vindt, is een net zo belangrijke (misschien nog wel belangrijkere) vraag: “Waaróm kies je voor een huisdier?”. Dit vind ik persoonlijk heel interessant. Waarom hebben ‘wij mensen’ zo enorm de behoefte om een dier in huis te halen en daarvoor te gaan zorgen? “What’s in it for us?”

Een huisdier kan je heel veel bieden, verschillende redenen voor het houden van (huis)dieren zijn;

  • Voor gezelschap en tegen eenzaamheid
  • Als hobby
  • Om een dier ‘te redden’ of een beter leven te geven
  • Voor de kinderen
  • Omdat het in het plaatje past of als statussymbool
  • Vanwege het praktisch nut (bijv. kippen die voor een vers eitje zorgen)
  • Ik wil ze helemaal niet, maar kom er niet van af (bijv. aanloopkatten)

Wat je reden ook is om een huisdier te nemen, als je er eenmaal aan begint verandert dat (een deel van) je leven.

Impact van huisdieren op je leven.

Ik zeg wel eens tegen mensen: “Het nemen van een hond had een grotere impact op mijn leven dan het krijgen van een kindje”. Dit is misschien iets overdreven, maar hiermee doel ik op het feit dat je je kind (vooral als ze nog baby zijn) overal mee naar toe kan nemen, maar je hond niet.

Het is in ieder geval waar dat het nemen van een huisdier je leven beïnvloedt. Dit zijn heel veel positieve invloeden, maar er kunnen ook zeker wat nadelen aan hangen. Eén van die nadelen is dat je altijd iets moet regelen als je weg wilt. Gelukkig zijn daar buren voor uitgevonden. Buren zijn geweldig en noodzakelijk als je huisdieren hebt en af en toe nog een weekendje/weekje weg wilt.

Hoe mijn dieren in mijn leven zijn gekomen.

Vroeger thuis als kind hadden we altijd wel huisdieren. Eerst katten, toen hondje erbij en later kreeg ik zelf nog de gebruikelijke ‘kinderhuisdieren’: dwerghamster, cavia, ratten, degoe, vissen.

Tegen het einde van mijn studie (diermanagement, hoe kan het ook anders) kreeg ik via de woningbouw een eigen huisje in Leeuwarden. Ik ging afstuderen en zat daarom veel alleen thuis achter de computer, ik had al een tijdje geen huisdieren meer… het was tijd!

Billy kwam in mijn leven. Midden in de winter (super praktisch, not!) ging ik op zoek naar een kitten. Uiteindelijk vond ik deze in Utrecht en ben ik op een winteravond met de trein naar Utrecht afgereisd om Billy op te halen. Beste beslissing ooit!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een half jaar later, kwam Babette er bij. Babette was het laatste poesje uit een nest kittens van een boerderij. Een vriendin van mij belde op en zei: “Ik snap er niks van! Het is het mooiste en liefste katje van het hele nest en als enige nog over. Ze is alleen wel een beetje dom…”. De poes werd opgehaald bij een boerderij in de kop van Noord Holland en moest natuurlijk alleen nog een geschikte naam krijgen. Mooi, lief en een beetje dom: Babette!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Koura is weer een apart verhaal. Inmiddels woonde ik samen in Amersfoort en werkte bij een dierenartspraktijk in Hilversum. Eén van onze klanten ving voor een stichting buitenlandse honden tijdelijk op in Nederland, totdat ze naar hun definitieve nieuwe huis konden. Op een dag stuurde ze een mailtje met een nest puppy’s die nog een plek zochten, of wij misschien nog iemand wisten. Vlak daarna stuurde ze een foto van nog een ander hondje, een iets oudere pup al, “oh en deze heb ik ook nog zitten hier!”. Het was het schattigste hondje ooit! En deze mevrouw kwam heel slim dezelfde dag nog even langs om haar te laten zien. Ik was verkocht…

Deze slideshow vereist JavaScript.

Shout-out naar andere dieren in mijn leven.

Ik wil graag dit stuk besluiten met een shout-out naar een aantal andere dieren in mijn leven.

Brun de hond van mijn ouders. Je likt veel en bent soms overdreven aanhankelijk en panisch. Maar je bent ook een schat.

Gijs de kat van vrienden van mij. Je hebt het de laatste tijd soms zwaar te stellen met Koura om je heen, maar je slaat je er dapper doorheen!

Draakje of Poezewoes (of welke andere naam je haar geven wil) de kat van de buren. Het is me altijd weer een waar genoegen om met je te kroelen en eten te geven als je baasjes weg zijn.

Hoe vieren jullie dierendag? Welke dieren hebben jullie in je leven? 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s