Als je veel van boeken houdt, maar zelden nog leest.

Ik ben echt gek op boeken, maar helaas lukt het lezen van boeken me al een tijdje niet zo goed meer.

Vóór mijn burn-out kreeg ik vaak de opmerking dat ik zo veel doe, waarop ik steevast antwoordde: “dat valt wel mee hoor, ik zit vaak genoeg op de bank niks te doen”. En met dat ik dit zei voelde ik mijn eigen oordeel hierin. Want in die tijd dat ik niks aan het doen was op de bank, had ik ook: de badkamer kunnen schoonmaken, een extra lange wandeling met m’n hond kunnen maken, een taart kunnen bakken, de ramen kunnen lappen, het schuurtje kunnen opruimen, mijn kledingkast kunnen uitruimen, kunnen stofzuigen, … ik had oneindig veel dingen kúnnen doen. Maar ik had niks anders gedaan dan op de bank zitten en een beetje op m’n telefoon spelen of een boek lezen.

Vanaf ongeveer anderhalf jaar voor mijn burn-out was hier een verandering in gekomen. Als mensen me nu vroegen hoe ik het allemaal deed en zeiden dat ik wel een vol leven had, antwoordde ik hier gewoon niet meer op of ik antwoordde slechts met een simpel “tja…”, want het was nou eenmaal zo. Niet erg hoor, want het zat vol leuke dingen en ál mijn tijd besteedde ik productief! Die momenten van bankhangen waren er nog maar zeer zelden en bovendien stukken korter.

Soms gaf ik mezelf een paar uurtjes ‘vrij’, om even lekker een boek te lezen ofzo. Maar dit werkte niet meer, een boek lezen was een vaardigheid die ik niet meer beheerste. Hooguit een kort verhaal zonder diepgang en met een voorspelbaar eind, dat kon ik nog wel behappen… af en toe.

… een boek lezen was een vaardigheid die ik niet meer beheerste.

En toen kwam de burn-out en kon ik helemaal niks meer. Niet meer werken, niet meer lezen, niet meer tv kijken, niet meer lachen, niet meer dansen, niet meer een spelletje op m’n telefoon spelen, niet meer leuke ideeën op doen op Pinterest, niet eens meer met Koura (mijn hond) het bos in.

Ergens is het de afgelopen jaren fout gegaan, ergens heb ik besloten dat op de bank zitten en een boek lezen of op mijn telefoon spelen ‘tijd verspillen’ is. En we weten het allemaal; tijd verspillen is een luxe die we ons tegenwoordig niet meer kunnen veroorloven. Zelfs onze hobby’s, onze ontspanning, moet productief zijn. Maar geeft het dan nog wel ontspanning?

Tijd verspillen…. heet dat niet gewoon ontspannen?

Een boek lezen lukt nog steeds niet zo goed, maar ik kan wel weer een kwart boek lezen! Misschien dat ik over een half jaar wel een half boek kan lezen. En wie weet kan ik over een jaar weer gewoon lekker met een boek op de bank mijn tijd verspillen… eh… ontspannen bedoel ik!

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s